Perkara Penting Yang Perlu Dilakukan Sebelum Beli Rumah

 

  1. Sebagai pembeli, WAJIB semak kelayakan untuk buat pinjaman atau pembiayaan perumahan. Jimat masa pembeli kalau dah tahu kelayakan untuk beli rumah harganya berapa. Boleh fokus cari rumah ikut kelayakan. [Rujuk post ini untuk cara kira kelayakan anda]
  2. Semak kos-kos yang terlibat dalam proses membeli rumah (Contohnya: kos khidmat peguam, stamp duty, valuation, insuran/takaful & lain-lain).
  3. Tetapkan matlamat untuk beli rumah. Beli untuk duduk sendiri atau untuk buat sewa? Jangan sesekali buat keputusan beli rumah sebab kawan-kawan dah beli rumah. Lain orang lain matlamatnya & paling penting, jangan rushing untuk buat keputusan beli rumah. Ia satu komitmen yang besar & melibatkan disiplin pengurusan kewangan.
  4. Tetapkan jenis rumah yang nak dibeli. Yang ini kena ikut kemampuan & kelayakan yang dah dikira. Sama ada nak beli pangsapuri, kondominium, townhouse, teres dan sebagainya.
  5. Tetapkan kawasan yang nak dibeli ikut keadaan semasa diri sendiri atau perancangan masa hadapan keluarga. Yang ini banyak berkait rapat dengan keluarga, tempat kerja & faktor lain seperti sekolah anak kat mana & tempat menetap ibu bapa. Bila dah ada idea, bolehlah fokus cari rumah kat kawasan yang spesifik & ikut harga yang sesuai ikut kelayakan. Kita sebagai pembeli kena beli rumah ikut matlamat & perancangan keluarga kita kerana hanya kita lebih faham keperluan & hala tuju keluarga kita sendiri.
  6. Bagaimanapun, tak salah untuk dapatkan nasihat daripada orang yang bersesuaian. Tanyalah pendapat mak ayah, saudara mara atau kenalan yang dah pernah beli rumah. Mereka ada pengalaman beli rumah & boleh bagi idea yang membantu. Kalau nak rujuk / bertanya pada ejen-ejen hartanah, peguam-peguam hartanah & banker pun boleh juga untuk proses-proses yang terlibat.
  7. Bila dah faham & dah buat keputusan untuk membeli rumah, pastikan semua urusan ada hitam putih. Pastikan setiap perkara penting seperti bayaran deposit atau booking ada direkodkan dan kalau berurusan dengan ejen atau agensi, pembeli boleh dapatkan resit pembayaran daripada agensi terlibat. Baca & cuba fahamkan setiap terma bila berurusan dengan bank & agensi hartanah untuk elakkan kekeliruan di kemudian hari.

Ada apa-apa nak tanya tentang proses jual beli rumah? Atau ada yang nak admin tolong kirakan kelayakan berapa harga rumah yang boleh dibeli? Atau pun nak admin tolong carikan rumah yang sesuai kat satu-satu kawasan?

Boleh contact admin di +6011 5648 8149. Nak Whatsapp pun boleh 👌🏼Jangan malu jangan segan. Semua ni satu proses pembelajaran. Admin cuba bantu mana yang boleh 💪🏼

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Rumah Dah Habis Bayar & Nak Ambil Geran Daripada Bank?

SITUASI:

Pinjaman perumahan dah habis bayar. Pemilik rumah nak pergi bank untuk ambil geran atau strata title atas nama pemilik. Boleh ke pemilik ambil sendiri di bank?

JAWAPAN:

Pemilik rumah kena gunakan khidmat peguam untuk ambil geran atau strata title ini daripada bank. Peguam akan uruskan proses ini & namanya Discharge of Charge (Pelepasan Gadaian).

Pemilik boleh lantik mana-mana peguam untuk uruskan proses ini. Kalau pemilik tak pasti nak lantik mana-mana peguam, boleh juga gunakan khidmat panel peguam bank kalau ada disediakan. Anda boleh tanya terus pada bank yang pemilik buat pinjaman perumahan tu.

Kosnya bergantung kepada kes & ada peguam yang anggarkan sekitar RM900 ke RM1000 (Untuk kos sebenar lebih baik rujuk kepada peguam yang terlibat).

Nak jimat & nak buat sendiri? Boleh. Tapi pemilik kena bersedia dengan semua dokumen yang terlibat & kena bersedia untuk pergi ke bank dan berulang alik ke pejabat tanah. Semua ini akan ambil masa, tenaga & silap haribulan jadi lagi lama nak selesaikan. Sebabnya bukan tiap-tiap hari kita buat proses Discharge of Charge ni & kita tak biasa dengan proses dia. Ini belum lagi kalau rumah yang dah habis bayar tu masih dalam Master Title. Ada proses tambahan yang perlu dibuat bila nak buat pelepasan gadaian dengan geran yang masih master title.

*Boleh rujuk di sini apa maksudnya geran masih dalam master title.

Jadi seeloknya pemilik dapatkan khidmat peguam untuk urusan yang sebegini. Jimat masa & tenaga pemilik rumah tu sendiri. *Tapi kalau pemilik tu peguam conveyancing, boleh lah buat sendiri 😆

Kalau nak kami cadangkan khidmat peguam yang selalu kami gunakan pun boleh. Hubungi kami & insyaAllah kita bantu rujukkan pada peguam yang sesuai.

Untuk rumah yang dah ada geran atau title individu (Geran atau title dengan nama pemilik sendiri), proses ini dipanggil Pelepasan Gadaian atau Discharge of Charge (DOC).

Untuk rumah yang belum ada geran atau title individu (Geran masih dengan nama pemaju, geran atau title individu belum dikeluarkan), proses ini dipanggil Deed of Receipt & Reassignment (DRR).

Tetapi, kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama iaitu untuk mengeluarkan nama Bank sebagai pemegang gadaian daripada dalam geran sedia ada.

Update Jun 2020:

  1. Cara pertama untuk mula buat pelepasan gadaian, kenal pasti bank mana & cawangan mana yang pemilik buat pinjaman perumahan masa dulu. Cuba Google nombor telefon cawangan tu & boleh telefon untuk dapatkan maklumat tentang cara nak buat pelepasan gadaian ni. Anda tak perlu ke bank terlebih dahulu & ini boleh jimatkan masa anda.

Sediakan dokumen berkaitan untuk diberikan kepada peguam untuk uruskan proses ni nanti. Dokumen terlibat biasanya:

1. Salinan IC pemilik rumah (Kalau ada dua nama, sediakan salinan kedua-duanya)

2. Salinan Perjanjian Jual Beli (S&P) rumah tu.

3. Salinan geran, dokumen hakmilik atau pun dokumen hakmilik strata untuk rumah apartment, kondominium dan landed strata.

4. Kalau tiada salinan geran dalam simpanan, cuba sediakan salinan bil cukai pintu, cukai tanah atau cukai taksiran. Ini membantu kerana, dalam bil cukai-cukai ini kebiasaannya ada tertulis nombor hakmilik rumah anda. Daripada sini, peguam boleh buat carian perincian hakmilik rumah anda.

Ada masanya, pemilik perlu ke bank untuk isi borang Pelepasan Gadaian. Kalau bercadang untuk guna peguam sendiri untuk uruskan, bank akan minta details contact peguamnya samada nombor telefon, email dan sebagainya. Jadi bank boleh berhubung dengan peguamnya dan dengan sebab ni, standby siap-siap dengan details / business card peguam kalau ada.

Cara kedua & kadang-kadang lebih mudah, adalah dengan berhubung dengan peguam terlebih dahulu, serahkan semua salinan dokumen yang disebutkan tadi kepada peguam termasuk maklumat bank & cawangan mana. Kemudiannya peguam yang akan berurusan dengan pihak bank bagi pihak anda.

*Kalau perlukan khidmat peguam, boleh hubungi kami & kami boleh cadangkan peguam yang bersesuaian.

Selalunya, Pelepasan Gadaian ni pemilik rumah nak buat selepas 20, 30 tahun sejak rumahnya dibeli. Kadang-kadang dokumen jual beli atau gerannya pun dah tak pasti kat mana. Cari pun dah tak jumpa. Yang ni memang panjang sikit jalannya. Perlu cari betul-betul S&P dan gerannya. Kalau tak jumpa, ada caranya untuk dapatkan salinan S&P dan gerannya tapi kita akan ceritakan dalam post seterusnya insyaAllah.

Disebabkan rumah yang nak dibuat Pelepasan Gadaian ni dah lama-lama 20, 30 tahun lepas punya proses jual beli, dokumen yang ada kat bank pun selalunya dah masuk dalam tempat simpanan samada di warehouse simpanan dan sebagainya. Jadi ada masanya, bila dah isi borang untuk buat Pelepasan Gadaian ni, bank akan maklumkan yang bank perlukan masa sikit untuk cari dokumen-dokumen ni.

Jadi kena set minda dan expectation bahawa mungkin akan ambil masa untuk buat proses Pelepasan Gadaian ni. Tapi bila bank dah dapat dokumennya, selalunya prosesnya tak lama terutamanya kalau geran atau dokumen hakmilik tu memang dah diatas nama pemilik individu (pemilik sekarang). 

Update 29 July 2020:

Soalan:

Rumah dah habis bayar & ada dua nama pemilik rumah dalam dokumen hakmilik rumah. Contohnya nama suami isteri atau nama ibu bapa kita. Tetapi, ada salah seorang pemilik berstatus bankrupt. Boleh ke pemilik rumah ni nak buat pelepasan gadaian?

Jawapan:

Secara ringkasnya, boleh. Pelepasan gadaian ini adalah satu urusan antara pemilik rumah dengan bank peminjam untuk mengeluarkan nama bank daripada dokumen hakmilik sahaja. Ia tidak melibatkan proses jual beli.

Ini bermakna, status bankrupt seseorang tidak menghalang proses pelepasan gadaian dibuat oleh pemilik yang berstatus bankrupt dan bila dah selesai proses pelepasan gadaian ini, pemilik boleh simpan geran asal yang sudah dikeluarkan nama Bank sebagai pemegang gadaian.

Tetapi, jika pemilik yang berstatus bankrupt bercadang untuk menjual rumah tersebut selepas mendapat geran asal, akan ada halangan dan memerlukan proses-proses tambahan yang lain kerana pemilik tersebut hanya boleh menjual rumahnya dengan kebenaran Jabatan Insolvensi Malaysia.

Ia adalah satu proses yang lain & kita akan kongsi dalam post yang lain nanti insyaAllah.

Update 9 Oktober 2020:

Soalan:

Saya dah habis bayar pinjaman perumahan saya & bercadang nak buat pelepasan gadaian untuk dapatkan geran asal. Dalam proses tengah buat pelepasan gadaian tu, saya buat keputusan untuk jual rumah saya. Boleh ke saya jual rumah saya tu? Boleh ke pembeli buat pinjaman perumahan guna geran yang masih ada nama Bank saya dalam tu? Boleh ke saya guna geran yang masih ada nama Bank dalam tu untuk semua urusan jual beli tu?

Jawapan:

Boleh. Urusan jual beli boleh dilakukan dengan geran yang sedia ada. Pembeli juga boleh gunakan geran yang sedia ada walaupun urusan Pelepasan Gadaian masih berjalan.

Proses Pelepasan Gadaian ini sebenarnya adalah salah satu langkah yang akan peguam buat dalam proses jual beli rumah.

Bila anda sebagai pemilik yang menjual rumah anda, pembeli yang baru akan memohon pinjaman perumahan untuk membeli rumah anda. Bila sampai satu peringkat, bank pembeli akan membuat pembayaran kepada bank anda untuk melangsaikan hutang pinjaman perumahan anda. Jadi, kalau diikutkan, ianya adalah sama juga seperti bila anda sendiri dah habis bayar hutang pinjaman perumahan anda. Seterusnya, proses pelepasan gadaian akan dibuat dan proses pertukaran nama hakmilik dalam geran akan berlaku.

Jadi, kalau anda bercadang nak jual rumah anda dalam masa terdekat, anda boleh saja terus jual seperti biasa dan peguam akan uruskan sekali urusan pelepasan gadaiannya dalam proses jual beli tersebut.

Tetapi kalau anda tidak bercadang untuk menjual rumah anda dalam masa terdekat dan telah habis bayar pinjaman perumahan rumah tersebut, sebaiknya buatlah proses pelepasan gadaian ini untuk anda dapatkan geran yang asal daripada bank untuk anda simpan sendiri. Ia akan memudahkan urusan jual beli rumah anda di masa hadapan.

Untuk anak-anak, kongsikan maklumat ini dengan ibu bapa masing-masing. Ada ibu bapa yang dah ada tanah atau rumah dan dah lama habis bayar pinjaman perumahannya. Tetapi, proses pelepasan gadaian ini tak dibuat sampai sekarang sebabnya tak ada yang beritahu perlu dibuat.


*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Kongsikan post ini dengan rakan-rakan & keluarga anda. Mana tahu ia akan membantu rakan-rakan & keluarga yang lain juga =)

 

 

Cara Kira Kelayakan Untuk Beli Rumah

Bagaimana Cara Kita Kira Kelayakan Untuk Membeli Rumah? 🏘

Dengan gaji saya sekarang, berapa harga rumah yang boleh saya beli? Berapa pembiayaan bank yang boleh saya dapat dengan gaji sekarang?


Soalan-soalan ini selalunya soalan-soalan pertama yang terlintas dalam kepala kita apabila kita mula membuat keputusan untuk membeli rumah. Baik untuk kita tinggal sendiri ataupun untuk kita jadikan rumah sewa sebagai satu pilihan pelaburan untuk masa hadapan.

Jom sediakan kertas, pen & kalkulator! Kira cepat!

# 1
Gaji Kasar tolak dahulu dengan SOCSO, KWSP & CUKAI

Anda akan peroleh gaji bersih.

# 2
Gaji Bersih darab dengan % mengikut tangga gaji*
(Lihat tangga gaji point #4)

#4 (Jadual tangga gaji)
Gaji kurang RM3000 = 60%
Gaji RM3000 – RM7000 = 75%
Gaji lebih RM7000 = 85%

*kiraan peratusan tangga gaji ini tertakluk kepada bank, setiap bank mungkin berbeza

#5
[Gaji selepas darab dengan %] tolak [jumlah komitmen sedia ada]

Anda akan dapat satu anggaran jumlah baki yang dibenarkan untuk installment rumah

#6
Baki ini darab dengan 200 = Anggaran harga rumah yang anda layak
.
.
.
Contoh kiraan:
.
RM3500 (Gaji bersih tolak SOCSO & KWSP)
RM3500 x 75% (Ikut peratusan tangga gaji) = RM2625
RM2625 – RM1000 (Komitmen sedia ada. Contoh: PTPTN, kereta) = RM1625
.
RM1625 ini bersamaan dengan jumlah baki dibenarkan untuk installment rumah anda
.
RM1625 x 200 = RM325,000 (Anggaran harga rumah yang anda layak)
.
.
.
Begitulah cara mengira anggaran harga rumah yang layak kita beli.
.
.
Like & share post ini jika bermanfaat 😊
.
=================
.
Sumber asal artikel : Muslih.my

Ada yang masih kurang pasti atau keliru dengan cara kira kelayakan ini? Whatsapp saja admin di +6011 5648 8149 & bagi admin bantu kirakan. Kita bantu mana yang mampu 💪🏼

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.