Apa Beza Maintenance Fee & Sinking Fund?

SITUASI:

Unit-unit rumah kategori strata (Kondominium, apartment, pangsapuri atau pun landed strata) memang ada maintenance fee. Apa beza antara Maintenance Fee & Sinking Fund ni? Macam mana kiraan dua-dua ni?

JAWAPAN:

Secara asasnya, maintenance fee dikira berdasarkan berapa saiz unit kita. Selalunya dikira berdasarkan kaki persegi. Lagi besar keluasan unit rumah kita, lagi tinggi maintenance fee kita.

Contohnya:
Maintenance fee dikira pada 20 sen (RM0.20) untuk satu kaki persegi. Jika unit kita keseluruhan built-up areanya 1,000 kaki persegi, kiraannya adalah RM0.20 x 1,000 kaki persegi = RM200 sebulan.

Maintenance fee kebiasaannya merangkumi perkara berikut (Sekiranya ada):
– Gaji security guard.
– Kos penjagaan landscape.
– Kos penjagaan clubshouse.
– Kos penjagaan CCTV.
– Gaji cleaner.
– Dan lain-lain.

Sinking fund pula selalu digunakan untuk kos luar jangka seperti:
– Cat bangunan.
– Refurbish bangunan.
– Repair paip bocor di common area.
– Dan lain-lain.

Sinking fund kebiasaannya dikira dalam 10% daripada maintenance fee sebulan. Jika maintenance fee kita RM200 sebulan, jadinya sinking fund kita adalah RM20 sebulan. Jumlah bayaran bulanan kepada JMB atau MC yang perlu dibayar tiap-tiap bulan adalah RM220.

Kebiasaannya, masa kita nak beli rumah baik dengan pemaju atau dengan pemilik, kita boleh tanya siap-siap berapa kos bulanan maintenance fee & sinking fund ni. Jadi kita boleh kira sekali dalam bayaran bulanan termasuk bayaran pinjaman perumahan bulanan yang perlu dibuat.

Ini secara ringkas maklumat perbezaan antara Maintenance Fee & Sinking Fund =)

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Insentif Pasaran Hartanah 2020

Berikut adalah maklumat tentang insentif yang diumumkan Perdana Menteri baru-baru ini.

Tujuan utama adalah untuk merangsangkan pasaran hartanah di Malaysia agar lebih banyak transaksi berlaku.

Senarai ringkas insentifnya adalah seperti berikut:

  1. Kempen Pemilikan Rumah (HOC) diperkenalkan semula.
  2. Pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) untuk tiga buah rumah kepada individu.
  3. Had pembiayaan rumah ketiga tidak tertakluk kepada 70% daripada nilai rumah.

Dengan insentif yang diumumkan ini boleh menjadikan masa sekarang masa yang paling sesuai untuk pemilik rumah menjual dan juga pembeli untuk membeli rumah.

Penjimatan dari segi duti stem & CKHT akan banyak dapat membantu pemilik & pembeli rumah.

Anda pemilik rumah & merancang untuk menjual rumah anda? Jom saya bantu semak harga pasaran semasa rumah anda. Ianya percuma!

Hubungi saya di sini. Nak whatsapp pun boleh.

Apa Beza Cukai Tanah dan Cukai Pintu (Cukai Taksiran)?

*Dikemaskini pada 22 Dec 2021*

Setelah selesai proses membeli rumah & setelah mendapat kunci rumah anda yang baru dibeli, ada dua jenis cukai yang perlu anda ambil tahu. Cukai-cukai ini perlu dibayar setiap tahun oleh semua pemilik hartanah.

Perbezaan ringkas cukai tanah & cukai pintu (cukai taksiran):

Cukai Tanah

Cukai ini dikenakan ke atas pemilik hartanah, ia perlu dibayar setiap tahun sebelum 31 Mei. Untuk pemilik rumah teres, semi-D atau lot seperti banglo, cukai tanah akan dibayar terus oleh pemilik kediaman kepada Pejabat Tanah.

Untuk rumah yang mempunyai pegangan strata bertingkat seperti apartment atau kondominium, selalunya cukai tanah ini dibayar oleh pemilik kediaman kepada badan pengurusan bersama (JMB). JMB kemudiannya akan membuat bayaran penuh kepada Pejabat Tanah bagi pihak pemilik kediaman.

Cukai tanah boleh dibayar bermula 1 Januari sehingga 31 Mei setiap tahun. 

Pembayaran untuk cukai tanah ini boleh dilakukan menggunakan kiriman wang atau wang pos di atas nama Bendahari Negeri Selangor. Cara lain adalah dengan melakukan pembayaran di mana-mana Pejabat Daerah / Tanah & Pejabat Tanah Galian (PTG) Selangor dan ia boleh dilakukan dengan cara tunai atau melalui kad kredit / kad debit.

Bayaran secara tunai sahaja boleh dilakukan di mana-mana kaunter Majlis Bandaraya, Majlis Perbandaran dan Majlis Daerah di seluruh negeri Selangor dan juga di kaunter Pejabat Pos di seluruh negeri Selangor & Wilayah Persekutuan.

Cara yang paling mudah pula adalah dengan membuat pembayaran secara online di https://ehasil.selangor.gov.my dan pembayaran boleh dilakukan menggunakan FPX atau menggunakan kad kredit / kad debit.

Adalah menjadi tanggungjawab kepada pemilik kediaman untuk membuat bayaran cukai tanah tanpa menunggu bil makluman cukai tanah. Jika anda tidak dapat membuat semakan dengan mengakses portal online PTG Selangor contohnya,  anda boleh ke kaunter PTG Selangor untuk membuat semakan bil & boleh terus membuat bayaran.

Tak Terima Bil Cukai Tanah?

Elakkan bertangguh sebabnya bil cukai ni kebiasaannya memang ada dihantar oleh Pejabat Tanah kepada pemilik hartanah, tetapi kadang-kadang bil ini tak sampai kepada pemilik atas pelbagai sebab. Jadi pemilik juga kadang kala boleh terlupa untuk buat semakan & bayaran.

Sebagai maklumat tambahan, bermula bulan Jun 2018, Cukai Petak (Parcel Rent) telah diperkenalkan bagi menggantikan cukai tanah ke atas pemilik hartanah strata di Selangor yang telah dikeluarkan hakmilik strata nya. Bagi hartanah yang masih belum dikeluarkan hakmillik strata (Master Title), cukai tanah akan terus dikutip oleh JMB.

Cukai Petak ini menggantikan cukai tanah sedia ada untuk memudahkan proses penjualan dan pindah milik hartanah strata kerana mengikut sistem lama (Pembayaran cukai tanah kepada JMB), penjualan & pindah milik hartanah strata akan bermasalah kerana rekod Pejabat Tanah akan menunjukkan bahawa ada pemilik petak lain (unit hartanah strata) di situ yang tidak membayar cukai tanah mereka.

Dengan ini, setiap pemilik petak (unit hartanah) bertanggungjawab terhadap cukai tanah petak (unit) masing-masing dan kelak hanya pemilik unit masing-masing yang akan menghadapi masalah jika tidak melangsaikan hutang cukai tanah @ cukai petak masing-masing.

Cukai Pintu (Cukai Taksiran)

Cukai ini dikenakan ke atas pemilik kediaman oleh Majlis Perbandaran and kadar cukainya bergantung kepada jenis kediaman atau hartanah yang dimiliki.

Hasil cukai ini yang diperolehi oleh Majlis Perbandaran akan digunakan untuk membaik pulih dan membina kemudahan-kemudahan awam di tempat tersebut seperti kerja-kerja penurapan jalan raya, baik pulih saluran longkang, lampu-lampu jalan dan sebagainya.

Makluman tentang berapa cukai yang perlu dibayar & bila tarikh akhir bayaran selalunya akan dihantar melalui surat terus kepada pemilik kediaman. Cukai tanah & cukai pintu ini tidaklah mahal mana & menjadi tanggungjawab setiap pemilik kediaman / hartanah untuk melangsaikannya.

Bayaran juga sekarang dah boleh dibuat secara online maka dah jadi mudah untuk kita selesaikan cukai tanah & cukai taksiran ini.

Bil cukai taksiran ini dibayar 2 kali setahun iaitu pada 1 Januari hingga 28 Februari dan 1 Julai hingga 31 Ogos setiap tahun.

Bil cukai pintu @ cukai taksiran juga dihantar oleh Majlis Perbandaran kepada setiap pemilik hartanah. Pastikan anda semak surat-surat yang diterima setiap hari dan jangan lupa juga untuk semak surat-surat anda di unit-unit kediaman atau hartanah komersial anda yang disewakan kepada pihak lain untuk memastikan anda tidak terlepas pandang cukai taksiran yang perlu dibayar setiap tahun.

*MAKLUMAT LANJUT AKAN DITAMBAH DARI MASA KE SEMASA. SEBARANG PEMBETULAN & PERKONGSIAN TAMBAHAN MAKLUMAT UNTUK TOPIK INI AMAT DIALU-ALUKAN DI RUANGAN KOMEN. KITA KONGSI ATAS DASAR UNTUK MENAMBAHKAN PENGETAHUAN SEMUA.

Like dan Share post ini dengan rakan-rakan & keluarga anda. Mana tahu ia akan membantu rakan-rakan & keluarga yang lain juga =)

Kenapa Perlu Guna Khidmat Ejen Hartanah Berdaftar?

Ada pemilik rumah & pembeli rumah yang bertanya, kalau urusan jual beli rumah boleh buat sendiri, kenapa perlu guna ejen hartanah berdaftar atau perunding hartanah berdaftar?

Berurusan dengan ejen hartanah berdaftar secara asasnya adalah lebih baik dan lebih selamat. Ini kerana:

  • Ejen hartanah yang berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir & Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta (LPPEH) adalah secara langsung mempunyai lebih akauntabiliti kerana LPPEH ini dikawal selia oleh kementerian kewangan. Jadi, segala gerak kerja ejen hartanah berdaftar ini tertakluk kepada peraturan dan tidak boleh dilakukan sewenang-wenangnya. Cara mudah nak periksa samada satu-satu ejen atau agensi itu berdaftar atau tidak adalah dengan menyemak nama ejen / nombor ejen hartanah / nama agensi tersebut di laman web LPPEH di http://search.lppeh.gov.my .

  • Contoh semakan ini seperti berikut. Nombor pendaftaran Perunding Hartanah admin adalah REN21735. Ini adalah hasil semakan di laman web LPPEH & siap dengan maklumat agensi, nama ejen & samada pendaftaran ejen masih aktif dengan LPPEH atau sudah expired. Ejen berdaftar perlu menghadiri sesi latihan untuk memperbaharui pendaftaran setiap tahun dan latihan-latihan ini adalah untuk memastikan ejen-ejen berdaftar sentiasa up-to-date dengan maklumat semasa dan terbaru industri hartanah.

Shafiq-Rahman-LPPEH-EJEN-HARTANAH-REN

  • Seterusnya, khidmat ejen hartanah berdaftar dapat menjimatkan masa pemilik rumah dan pembeli. Ejen hartanah berdaftar sudah mengenal pasti banker dan peguam mana yang baik dan mudah untuk berurusan. Ini akan memudahkan urusan kedua-dua belah pihak pembeli dan pemilik rumah. Pembeli juga tak perlu risau untuk mencari banker dan peguam sendiri kerana ia akan disediakan terus oleh ejen hartanah.

  • Ejen hartanah berdaftar mempunyai networking atau jaringan yang luas dengan rakan-rakan satu agensi dan juga agensi hartanah yang lain. Ini dapat membantu pembeli mendapatkan rumah idaman dan juga untuk pemilik rumah mendapatkan pembeli yang bersesuaian.

  • Ejen hartanah berdaftar sedikit sebanyak sudah dilatih dan faham dengan selok-belok perundangan dan perbankan. Ini akan membantu untuk melancarkan proses jual beli untuk kedua pihak pemilik rumah dan juga pembeli.

  • Ejen hartanah berdaftar sudah semestinya akan bernaung di bawah satu agensi yang berdaftar dan akan berperanan sebagai pemegang amanah bagi pihak pembeli dan pemilik. Ejen berdaftar akan menjalankan tugas dengan amanah, menguruskan deposit & dokumen-dokumen pembeli & pemilik dengan amanah dan mengikut cara yang betul.

  • Ejen hartanah berdaftar akan memberikan khidmat nasihat yang terbaik kepada pembeli dan pemilik untuk melancarkan urusan jual beli. Ejen berdaftar juga akan membantu dalam urusan rundingan untuk mendapatkan kata putus yang terbaik untuk kedua-dua belah pihak.

Kesimpulannya, ejen hartanah berdaftar adalah ejen yang akan menguruskan proses jual beli dengan bertanggungjawab dan mengikut peraturan serta panduan yang telah ditetapkan oleh LPPEH. Ini akan memastikan hak pembeli dan pemilik terjaga dan seterusnya melancarkan proses jual beli yang terlibat.

Anda ada sebarang persoalan yang berlegar-legar dalam fikiran? Letakkan dalam ruangan komen atau hubungi terus admin & insyaAllah kita bantu mana yang termampu.

Dokumen Yang Perlu Ada Untuk Beli Rumah

Ramai pembeli yang nak beli rumah tapi tak berapa pasti dokumen apa yang perlu disediakan.

Ada dua kategori pembeli rumah iaitu yang bergaji (Makan gaji bulan-bulan) dan yang bekerja sendiri samada berniaga atau ada syarikat sendiri.

Kita tengok yang senarai dokumen untuk yang makan gaji:

  1. Salinan kad pengenalan.
  2. Salinan slip gaji 3 bulan yang terkini (Kalau 6 bulan pun boleh).
  3. Salinan penyata bank 3 bulan terkini (Bank yang masuk gaji setiap bulan).
  4. Salinan terkini penyata terperinci KWSP / EPF akaun 1 & 2.
  5. Salinan EA Form (Penyata BE / LHDN. Ada bank minta salinan dua tahun terkini).
  6. Salinan Penyata simpanan ASB / Tabung Haji / Unit Amanah / Yang lain-lain jika ada.

 

Yang berikut pula senarai dokumen untuk yang bekerja sendiri:

  1. Salinan kad pengenalan.
  2. Salinan SSM Form 24/49.
  3. Salinan penyata bank 6 bulan yang terkini.
  4. Salinan Borang B (LHDN).
  5. Salinan Penyata simpanan ASB / Tabung Haji / Unit Amanah / Yang lain-lain jika ada.
  6. Salinan Payment voucher (Bagi yang bekerja berdasarkan komisen seperti ejen hartanah & ejen takaful).

 

Semua ini adalah dokumen biasa yang bank minta. Kadang kala ada juga bank minta dokumen tambahan bergantung kepada kes & profile pembeli. Cuma tak perlu risau, apa-apa yang tak berapa nak pasti, pegawai bank atau perunding hartanah (REN) boleh bantu.

Yang paling penting, bila pegawai bank atau REN telefon / Whatsapp, pembeli perlu respon dengan kadar yang segera. Sebabnya urusan jual beli ni ada tempoh tertentu yang kena ikut. Kalau terlepas tempohnya, ada kemungkinan pemilik rumah boleh batalkan proses jual beli, deposit untuk forfeit (hangus), pembeli kena penalti & sebagainya. Tapi, kalau ikut semua langkah satu persatu, InsyaAllah perjalanan jual beli tu lancar.

Ada sebarang persoalan yang berbuku di hati? Boleh utarakan persoalan di sini atau hubungi terus admin. Kita bantu mana yang termampu insyaAllah.

 

*MAKLUMAT LANJUT AKAN DITAMBAH DARI MASA KE SEMASA. SEBARANG PEMBETULAN & PERKONGSIAN TAMBAHAN MAKLUMAT UNTUK TOPIK INI AMAT DIALU-ALUKAN. KITA KONGSI ATAS DASAR UNTUK MENAMBAHKAN PENGETAHUAN SEMUA.