Apa Maksud Master Title, Individual Title atau Strata Title?

Secara ringkas dan asasnya, di Malaysia, ada tiga jenis pemilikan hartanah:

  1. Hakmilik Induk (Master Title): Biasanya dipanggil hakmilik di bawah geran besar atau induk dan selalunya di bawah nama pemaju yang bina rumah tersebut. Maknanya, ada sebidang tanah yang diusahakan oleh pemaju untuk bina banyak rumah dan dijadikan taman perumahan. Secara hitam putihnya, sebidang tanah ini masih belum dipecahkan kepada lot-lot kecil untuk dibahagikan kepada hakmilik individu. Jadi, sebidang tanah yang belum dipecahkan ini masih di bawah satu nama pemilik iaitu pemaju tersebut. Maka ia masih dipanggil Hakmilik Induk (Master Title).
  2. Hakmilik Individu (Individual Title): Tanah yang sebidang tadi yang dah diusahakan oleh pemaju telah dipecahkan kepada lot-lot kecil. Dan setiap lot telah dibina sebuah rumah samada rumah banglo, semi-D ataupun rumah teres. Setiap lot ini telah diberikan pemilikan kepada individu yang kebiasaannya adalah pembeli rumah atau tanah lot tersebut. Jadi setiap lot itu akan ada Hakmilik Individu (Individual Title) masing-masing.
  3. Hakmilik Strata (Strata Title): Hakmilik strata ini kebiasaannya merujuk kepada dokumen hakmilik rumah jenis pangsapuri dan kondominium (Rumah kedai, rumah bandar @ townhouse dan unit komersial dua tingkat atau lebih juga termasuk dalam unit strata). Setiap unit pangsapuri atau kondominium ada dokumen hakmilik sendiri sama juga seperti tanah lot atau rumah teres, semi-D atau banglo. Cumanya ia dipanggil dengan nama Hakmilik Strata (Strata Title). Ia adalah pemilikan sebahagian daripada sebuah bangunan yang bertingkat.

Jadi sebagai pembeli atau pemilik rumah sedia ada, anda perlu jelas dengan dokumen hakmilik jenis yang mana perlu ada. Anda boleh periksa dalam dokumen hakmilik yang ada samada nama pemilik adalah nama pemaju atau nama anda sebagai individu @ pembeli. Kebiasaannya, ia tertulis di bawah Rekod Ketuanpunyaan di dalam dokumen hakmilik.


*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan di ruangan komen. Kita berkongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan kita bersama.

Kongsikan post ini dengan rakan-rakan & keluarga anda. Mana tahu ia akan membantu rakan-rakan & keluarga yang lain juga =)

Apa Maksud Defects Liability Period (DLP)?

Setiap rumah yang baru dibina oleh pemaju, memang ada satu tempoh yang diberikan oleh pemaju untuk pembeli periksa keadaan rumah samada ada apa-apa kerosakan atau kualiti binaan rumah yang tak mengikut standard dan kualiti yang sepatutnya.

Tempoh Defects Liability Period ini selalunya bermula dari Vacant Possesion (VP) iaitu bila pembeli rumah terima kunci daripada pemaju sehinggalah satu tempoh masa, kebiasaannya setahun atau dua tahun.

SOALAN: Kat mana pembeli rumah boleh dapatkan maklumat tentang Defects Liability Period ini?

JAWAPAN: Dalam Sales & Purchase Agreement (SPA) yang ditandatangani masa beli rumah itu dahulu.

Akan ada satu bahagian dalam beberapa perenggan, maklumat tentang Defects Liability Period ini bermula bila dan selama mana (Contohnya: 18 bulan atau 24 bulan bermula daripada VP).

CONTOH: Pembeli membeli rumah & tandatangani SPA nya pada 2015 tetapi dapat kunci rumahnya pada Disember 2019. Jadi dalam situasi ini, Defects Liability Period nya bermula Disember 2019 sehingga Disember 2021 (24 Bulan bermula daripada VP).

Dalam tempoh 24 bulan ini, pemilik rumah perlu periksa keadaan rumah untuk pastikan jika ada apa-apa kerosakan atau binaan tidak mengikuti standard / kualiti, ia hendaklah dilaporkan kepada pemaju untuk dibaiki. Kos pembaikannya adalah dalam tanggungan pemaju.

Andaikata pemilik rumah tidak membuat sebarang pemeriksaan atau hanya melaporkan kerosakan selepas tempoh 24 bulan ini atas apa sebab sekalipun, pemaju tidak akan membaiki kerosakan tersebut. Jadi, sebaiknya, elakkan bertangguh untuk periksa keadaan rumah selepas VP. Buat segera! Yang untungnya anda kerana kerosakan dibaiki ditanggung sepenuhnya oleh pemaju. Kalau habis tempohnya, anda baiki sendiri & tanggung kosnya sendiri =)

SOALAN: Nak periksa kerosakan apa sebenarnya kat rumah yang baru saya beli ni?

JAWAPAN: Pembeli perlu periksa semua keadaan rumah. Contohnya, cat di dinding sekata warnanya atau tidak, tiles ada yang dipasang senget, pecah atau kosong saja dalamnya, plaster ceiling ada yang dibuat tidak kemas, pintu dipasang senget, suis-suis yang tidak dipasang kemas, longgar atau senget, lantai tidak rata, paip air atau tandas ada yang bocor, bumbung bocor atau genting tidak kemas, pagar rumah senget, dan macam-macam lagi.

Banyak sebenarnya yang perlu diperiksa satu persatu dengan teliti. Kita dah beli rumah dengan satu jumlah wang yang banyak kita laburkan, sebaiknya periksa betul-betul.

SOALAN: Bolehkah saya upah orang untuk periksa defects rumah saya?

JAWAPAN: Boleh. Ada yang memang pakar & bidang tugasnya untuk memeriksa defects rumah yang baru dibeli daripada pemaju. Mereka ini akan periksa dari sekecil-kecil benda sehinggalah sebesar-besar sudut rumah yang kita itu.

Kebiasaannya, masa yang diambil adalah antara 3 ke 4 jam untuk periksa keseluruhan rumah bergantung kepada keluasan rumah. Setiap kepingan tiles akan diketuk untuk pastikan di dalamnya tidak kosong, pintu & engsel akan diperiksa, cat dinding, plaster di siling, paip-paip air, semuanya akan diperiksa dengan teliti. Mana-mana bahagian yang perlu di cat semula atau dibaiki, biasanya akan ditanda dengan tape atau sticker terang berwarna oren / kuning untuk diambil maklum oleh pemaju.

SOALAN: Berapa kos untuk upah orang periksa defects rumah ni?

JAWAPAN: Kosnya bergantung pada jenis rumah (Teres setingkat / dua tingkat / apartment), bilangan bilik / bilik air, dan built-up area (Kaki persegi / meter persegi). Untuk kos yang lebih tepat, selalunya boleh request quotation terlebih dahulu.

Kebiasaannya untuk rumah setingkat atau apartment saiz dalam / kurang 1,000 kaki persegi, kosnya dalam range RM300 ke RM400. Tetapi ini hanya anggaran sahaja. Kos nya memang bergantung sepenuhnya pada jenis/luas rumah seperti yang dinyatakan tadi.

Selepas defects checks dibuat, nanti satu laporan terperinci akan dikeluarkan samada ada apa-apa kerosakan yang perlu dibaiki. Buku laporan inilah yang perlu pemilik rumah bagi kepada pemaju untuk pemaju rujuk kat mana yang perlu dibaiki.

SOALAN: Kalau pemilik ingin menjual rumahnya dan masih belum buat lagi defects check (Masih dalam Defects Liability Period), boleh tak pembeli yang baru nanti (Dikira sebagai tuan rumah kedua) buat defects check dan hantar laporannya pada pemaju untuk baik kerosakan yang ada?

JAWAPAN: Tidak boleh. Hanya pemilik pertama yang membeli terus daripada pemaju yang boleh hantar laporan defects check kepada pemaju untuk diambil tindakan oleh pemaju.

Boleh saja kalau pemilik kedua dan seterusnya nak buat defects check, tapi bila dihantar ke pemaju, pemaju tak akan ambil apa-apa tindakan kerana ia adalah bukan dari pemilik yang pertama. Jadi pentingnya anda sebagai pemilik pertama membuat defects check ini untuk kepentingan anda sebagai pemilik rumah. Pemaju baiki secara percuma, rugi kalau tak ambil peluang ini.

Dan penting juga kepada pembeli rumah subsale, untuk bertanya juga kepada pemilik pertama samada defects check dah dibuat & dibaiki apa-apa kerosakan jika ada (Jika rumahnya masih baru & masih di dalam Defects Liability Period. Tanya terus pada tuan rumah atau ejen yang anda berurusan). Sayang sekali kalau beli rumah yang baru daripada pemilik pertama tetapi defects check tak dibuat. Nanti anda pula yang kena repair sendiri.

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Pengecualian Pembayaran Cukai Keuntungan Harta Tanah 2020 (28 Julai 2020)

Real Property Gains Tax (Exemption) Order 2020 atau Perintah Cukai Keuntungan Harta Tanah (Pengecualian) 2020.

Secara ringkasnya, ia adalah pengecualian pembayaran cukai ke atas keuntungan apabila pemilik melupuskan harta kediaman, contohnya, dengan menjual rumahnya.

Ada syarat-syarat yang kena ikut antaranya, pengecualian ini hanya untuk 3 buah rumah sahaja & perjanjian jual beli (S&P) hendaklah disempurnakan dalam tempoh 1 Jun 2020 hingga 31 Disember 2021.

Sebelum ni, pengecualian pembayaran CKHT ni hanya sekali seumur hidup untuk sebuah rumah sahaja. Sekarang dah boleh dapat pengecualian CKHT untuk tiga buah rumah.

Jadi, kalau tengok pada perspektif pengecualian CKHT ni, boleh kata ini masa yang sesuai untuk tuan rumah jual rumahnya dan akan dapat jimat sedikit sebanyak kos dalam proses jualan rumahnya. 😃

Link asal dokumennya boleh didapati di sini.


*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Istilah Biasa Dalam Industri Hartanah

BR: Base Rate.

BLR: Base Lending Rate.

CKHT: Cukai Keuntungan Harta Tanah.

Conveyancing Lawyer: Peguam yang menguruskan jual beli rumah dan urusan berkaitan rumah, tanah dan sebagainya.

Hakmilik Strata: Ia adalah dokumen hak milik yang dikeluarkan kepada setiap unit / petak bagi pembangunan hartanah yang berbilang tingkat (Unit-unit strata).

Motivated Seller: Kebiasaannya bermaksud pemilik rumah yang benar-benar ingin menjual rumahnya dengan kadar yang segera atas faktor-faktor yang tertentu (Perlukan duit dengan segera, perlu berpindah segera, perlu jual untuk baiki cashflow dengan segera & sebagainya).

OPR: Overnight Policy Rate.

Purchaser : Buyer / Pembeli Hartanah.

RPGT: Real Property Gain Tax.

Unit Strata: Unit strata merupakan pembangunan hartanah yang berbilang tingkat contohnya kondominium, apartment, pangsapuri, rumahbandar (townhouse) dan sebagainya. Ada Juga unit strata atas tanah (Landed house) yang mempunyai kawasan dan kemudahan-kemudahannya sendiri (Gimnasium, kolam renang, dan sebagainya).

Vendor : Owner / Pemilik Hartanah.

Discharge of charge / Pelepasan Gadaian: Proses mengeluarkan nama bank daripada dalam geran sebagai pemegang gadaian.

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Apa beza antara ‘Land Area’ dan ‘Built-up Area’ ?

*Kemaskini Mei 2021*

Secara asasnya, rumah teres, semi-D, banglo, atau rumah-rumah landed ada dua maklumat saiz yang perlu kita ambil tahu bila nak beli rumah jenis ini.

  • Land Area. Secara ringkasnya, land area atau luas tanah adalah luas kawasan lot tanah rumah tersebut. Contohnya, 20 kaki lebar x 70 kaki panjang. Jadi, jumlah luas tanahnya adalah 1,400 kaki persegi (20 x 70 = 1,400).
    20 kaki lebar ini juga selalunya ditulis dalam bentuk ini: 20′
    70 kaki panjang pula dalam bentuk ini: 70′
    • Jadi, dalam iklan-iklan rumah untuk dijual biasanya akan tertulis Land Area: 20′ x 70′.
    • Tips untuk agak saiz lebar rumah secara mata kasar: Kalau boleh parking dua biji kereta saiz biasa (Myvi / Bezza / Saga / Vios) dalam car porch rumah & boleh buka pintu dengan selesa, secara kasarnya lebarnya mungkin 20 kaki atau 22 kaki lebar atau lebih besar.
    • Kalau boleh parking dua kereta saiz biasa (Myvi / Bezza / Saga / Vios) tetapi agak sempit, mungkin saiz tanahnya dalam 18 kaki lebar. Tetapi kalau boleh parking dalam satu setengah kereta atau satu kereta & satu motorsikal sahaja bersebelahan, kemungkinan besar lebar tanahnya dalam 16 kaki lebar sahaja. Ini tips secara kasar sahaja kalau-kalau anda pusing-pusing taman perumahan untuk survey rumah nak dibeli =)
    • *Kereta besar-besar macam Vellfire, BMW, Honda Accord, Proton Perdana dan sebagainya mempunyai saiz yang lebih lebar. Jadi kalau boleh parking dua biji kereta ini bersebelahan dengan selesa, maknanya saiz tanahnya pasti lebih lebar daripada 20 atau 22 kaki.
  • Built-up area. Secara ringkasnya, ia adalah jumlah kawasan dalaman rumah yang boleh digunakan (Kawasan ruang tamu, ruang makan, bilik-bilik tidur, bilik air, dapur dan sebagainya).

    Untuk rumah jenis landed, Built-up area ini dikira jumlah dia untuk semua tingkat. Kalau rumah dua tingkat, kita perlu jumlahkan keseluruhan ruang yang ada di dalam rumah untuk tingkat bawah & atas. Kalau ada lima tingkat, kita perlu jumlahkan kesemua lima-lima tingkat.

    Contohnya, untuk sebuah rumah dua tingkat, ruang keseluruhan dalaman rumah di dalam tingkat bawah adalah 800 kaki persegi. Untuk tingkat dua juga jumlah keseluruhan dalamannya 800 kaki persegi. Jadi, bila dijumlahkan, Built-up Area nya adalah 1,600 kaki persegi.

Dalam contoh awal tadi, land area nya adalah 1,400 kaki persegi & built-up area nya adalah 1,600 kaki persegi. Kebiasaannya ditulis seperti berikut:

Land Area: 1,400 sq. ft

Built-up Area: 1,600 sq. ft.

Jadi jangan rasa pelik kalau ada iklan-iklan rumah yang tertulis built-up area nya lebih luas daripada land area nya. Boleh jadi rumahnya ada dua, tiga atau empat tingkat.

Kalau rumah teres satu tingkat sahaja, built-up area nya memang akan lebih kecil daripada land area nya. Sebabnya, saiz ruang dalaman rumah adalah lebih kecil daripada saiz keseluruhan lot tanah.

Land area ini hanya terpakai untuk rumah landed sahaja. Untuk rumah strata seperti kondominium atau apartment, memang kita akan rujuk pada built-up area sahaja sebab tiada tanah & kawasan luar rumah.

Kondominium & apartment pula kebiasaannya hanya ada satu tingkat. Kecuali rumah kondominium duplex yang bermaksud ia adalah kondominium dua tingkat. Ada tangga di dalam unit kondominium itu untuk naik ke tingkat atas yang biasanya ada bilik tidur sama seperti rumah teres.

Ini secara ringkas maklumat perbezaan antara Land Area & Built-up Area =)

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.