Kalau Dah Jual Rumah, Boleh Ke Kita Surrender MRRT Rumah Itu Untuk Dapat Semula Baki Duit Bayaran MRTT Kita?

Jawapannya BOLEH.

Contoh: Tempoh pinjaman perumahan En. Karim adalah selama 30 tahun dan perlindungan MRTT nya juga adalah selama 30 tahun. Baru saja masuk tahun ke 10, En. Karim membuat keputusan untuk menjual rumahnya.

Ini bermakna masih ada baki 20 tahun lagi perlindungan MRTT untuk pinjaman perumahan En. Karim. Apa yang En. Karim perlu buat adalah untuk berhubung dengan pihak bank pinjaman perumahannya (Contohnya Maybank) atau takaful operator MRTT nya (Contohnya Takaful Malaysia) dan surrender MRTT nya untuk mendapatkan kembali lebihan tunai baki perlindungan 20 tahun yang masih belum tamat itu.

Kebiasaannya salinan dokumen yang perlu adalah:

  1. Salinan kad pengenalan.
  2. Surat pengesahan daripada bank peminjam yang pinjaman perumahan dah diselesaikan (1st Disbursement sudah dibuat).

En. Ahmad juga perlu mengisi borang untuk surrender MRTT nya itu. Takaful operatornya akan maklumkan berapa surrender value yang ada untuk dipulangkan kepada En. Ahmad.

Sebaiknya, pemilik rumah yang menjual rumah perlu hubungi pihak bank / takaful operatornya sebelum buat apa-apa proses surrender MRTT ini kerana ada juga berlaku, tempoh perlindungan MRTT adalah lebih singkat daripada tempoh pinjaman.

Ini boleh berlaku jika semasa membeli rumah tersebut, pemilik tidak membayar jumlah premium MRTT yang melindungi keseluruhan tempoh pinjaman perumahan.

Contohnya, tempoh pinjaman adalah 30 tahun, tetapi tempoh perlindungan MRTT nya hanya untuk tempoh 18 tahun pertama pinjaman perumahan itu sahaja. Maknanya ada lagi baki 12 tahun yang tiada perlindungan MRTT (30 tahun – 18 tahun = 12 tahun tiada MRTT).

Jadi, bila rumahnya dijual pada tahun ke 20 pinjaman perumahan sudah berjalan, sudah 2 tahun tiada perlindungan MRTT kerana sudah tamat tempoh perlindungan. Maka, jika pemilik hendak surrender MRTT pun tiada surrender value yang boleh dipulangkan kepada pemilik.

Maklumat tambahan:

Maklumat tentang berapa lama tempoh pinjaman perumahan & tempoh perlindungan MRTT / MRTA ini boleh didapati di dalam dokumen pinjaman perumahan pemilik rumah.

Seeloknya, rujuk semula pada dokumen pinjaman ini & catat dimana-mana yang senang hendak dirujuk semula. Andaikata suatu hari nanti anda merancang untuk menjual rumah anda, anda boleh gunakan peluang ini untuk mendapatkan semula surrender value MRTT / MRTA anda.

Lagipun, ianya adalah duit anda dan ianya adalah hak anda sebagai pengguna & pemilik rumah!

Like, follow dan kongsikan post ini dengan rakan-rakan & keluarga anda. Mana tahu ia akan membantu rakan-rakan & keluarga yang lain juga =)

*Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT): Produk Takaful Patuh Syariah untuk peminjam perumahan.
*Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA): Produk Insurans Konvensional & Tidak Patuh Syariah untuk peminjam perumahan.

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Anda pemilik rumah yang sedang merancang untuk menjual rumah anda? Biar kami bantu anda untuk uruskan semuanya dari A – Z. Hubungi kami di 011 5648 8149 atau klik http://wa.me/601156488149

Boleh Ke Kita Jual Rumah Kita Tapi Kita Masih Tinggal Dalam Rumah Itu?

Jawapannya, boleh.

Kunci rumah hanya akan diserahkan kepada pembeli selepas semua pembayaran telah selesai. Maksudnya, selepas bank pembeli buat penyelesaian baki hutang pinjaman perumahan pemilik & selepas bank pembeli bayar baki hasil jualan rumah pemilik, barulah kunci perlu diserahkan kepada pemilik yang baru.

Kebiasannya, selepas bank pembeli dah buat pembayaran baki hasil jualan rumah pemilik kepada peguam pemilik, pemilik perlu serahkan kunci kepada pembeli dalam masa berapa hari seperti yang telah ditetapkan di dalam perjanjian jual beli dengan pembeli. Selalunya dalam tempoh beberapa hari bekerja.

Tempoh keseluruhan proses jual beli pula bergantung kepada beberapa perkara termasuk samada rumah berstatus Freehold atau Leasehold. Proses menjual rumah Freehold lebih singkat berbanding rumah berstatus Leasehold.

Jadi adalah terbaik untuk pemilik sentiasa berhubung dengan peguam atau ejen yang menguruskan proses jual beli rumah anda. Peguam dan ejen selalunya akan dapat buat anggaran tarikh bila kunci rumah perlu diserahkan kepada pembeli.

Jadi, sebelum tarikh itu, pemilik boleh keluar rumah, kosongkan rumah ikut perjanjian jual beli (Barang apa yang tinggal atau dijual sekali) dan serahkan kunci kepada ejen atau peguam untuk diserahkan kepada pemilik rumahnya yang baru.

Harus diingat, kalau pemilik terlambat serahkan kunci ikut tarikh dan masa yang telah ditetapkan, pembeli ada hak untuk mengenakan denda kepada pemilik kerana lambat menyerahkan kunci. Maklumat tentang denda ini ada di dalam perjanjian jual beli & ianya dikira mengikut hari.

Jadi jangan berlengah & rancang dengan baik bila anda nak berpindah keluar, nak kosongkan rumah & bila hendak serahkan kunci. Insyallah semuanya akan berjalan lancar & dapat mengelakkan sebarang denda dikenakan.

Nota:

Ada ke mana-mana pemilik rumah yang nak dapatkan market value atau harga pasaran semasa rumah yang nak dijual? Boleh hubungi kami di 011 5648 8149 & kami boleh dapatkan harga terkini pasaran rumah anda. Servis ini adalah percuma!

Kalau nak bantuan kami untuk uruskan proses jualan beli rumah anda pun boleh. Kami uruskan dari mula sampai selesai semuanya, insyaAllah. Khidmat peguam boleh disediakan jika perlu =)

Pengecualian Duti Setem (Stamp Duty) Untuk Pembeli Rumah Pertama Tahun 2021.

🏠 KHAS UNTUK PEMBELI RUMAH PERTAMA! 🏠
.
βœ… Kerajaan secara rasmi telah memberikan pengecualian pembayaran duti setem untuk pembelian rumah pertama.
.
βœ… Pengecualian ini untuk suratcara pindahmilik & untuk perjanjian pinjaman perumahan oleh pembeli individu.
.
βœ… Individu ini maksudnya seorang pembeli warganegara Malaysia dan bukan syarikat.
.
βœ… Pengecualian ini untuk satu unit harta kediaman bernilai tak lebih RM500,000 (Berdasarkan nilai pasaran).
.
βœ… Harta kediaman ini maksudnya suatu unit rumah, kondominium, pangsapuri atau rumah pangsa, untuk digunakan sebagai rumah kediaman.

**Update 13 Mac 2021: Harta kediaman ini bermakna unit-unit strata berstatus komersial seperti Serviced Residence, SOHO, SOVO dan sebagainya tidak menerima pengecualian duti stem ini. Jadi penting untuk pembeli rumah pertama memeriksa status unit yang ingin dibeli. Tanya soalan ini pada tuan rumah & ejen anda! Anda berhak untuk tahu samada ia berstatus Residential atau Commercial sebelum anda buat keputusan untuk membeli!
.
βœ… Perjanjian Jual Beli (S&P) disempurnakan pada atau selepas 1 Jan 2021 hingga 31 Dis 2025.
.
βœ… Pembeli tidak pernah memiliki apa-apa harta kediaman termasuk yang dapat secara perwarisan, hadiah pemberian (daripada ibu bapa contohnya), sama ada dipegang secara individu atau bersama (Banyak nama seperti atas nama adik beradik & suami isteri).
.
βœ… Kedua-dua pengecualian duti setem untuk suratcara pindahmilik dan perjanjian pinjaman ini hendaklah disertakan dengan surat akuan berkanun yang mengesahkan pembeli ini tidak pernah memiliki apa-apa harta kediaman samada secara individu atau bersama.
.
βœ… Ada masa 5 tahun sehingga 31 Disember 2025 untuk pembeli rumah pertama ambil peluang untuk jimatkan kos bila nak beli rumah pertama.
.
βœ… Contoh maksimum; boleh jimat duti stem suratcara pindahmilik RM9,000 kalau beli rumah berharga RM500,000.
Untuk duti stem perjanjian pinjaman boleh jimat RM2,500 kalau beli rumah berharga RM500,000.
.
βœ… Total RM11,500 boleh jimat kalau ambil peluang ini.
Dan sama juga kalau beli rumah harga bawah RM500,000. Masih akan dapat pengecualian ini ikut kiraan duti setem mengikut harga rumah yang dibeli.
.
βœ… Pengecualian ini terpakai untuk pembelian rumah kediaman daripada pemaju & juga pembelian rumah subsale.
.
βœ… Jadi, adakah ini waktu yang paling sesuai untuk beli rumah?
.
βœ… Jawapannya, tepuk dada & lihat keadaan kewangan masing-masing. Ada yang gaji tidak terjejas suami & isteri. Gaji berjalan seperti biasa. Ada yang berniaga online contohnya, menjadi-jadi pendapatan yang dapat sekarang ini. Jadi kedudukan kewangan cukup kuat untuk beli rumah dalam masa sekarang.
.
βœ… Kalau dilihat daripada perspektif kadar keuntungan / interest pinjaman perumahan yang sekarang ini rendah, pengecualian duti setem yang kerajaan bagi ini dan dengan keadaan pasaran yang buat masa ini lebih kepada buyer’s market (Ramai pemilik nak jual rumah berbanding bilangan pembeli yang mampu), jadi mungkin ini masa yang sesuai. Anda ada banyak pilihan rumah yang pemilik nak jual & ada kemungkinan untuk dapat harga yang menarik dan di bawah harga pasaran!
.
βœ… Tetapi hujung pangkalnya, bergantung kepada kedudukan kewangan & matlamat kewangan masing-masing.
.
βœ… Mudah-mudahan dipermudahkan urusan pencarian mencari rumah pertama anda!
.
Shafiq Rahman.
Perunding Hartanah Berdaftar.
REN21735.
MN Associates (KL) Sdn. Bhd.
.

Anda pembeli sedang mencari rumah pertama? Klik www.shafiqr.com

Anda pemilik rumah merancang nak jual rumah anda? Klik http://wa.me/601156488149/

Apa Syarat-Syarat Nak Beli Rumah Kos Rendah?

Post kali ini kita fokuskan syarat-syarat untuk pembeli rumah kos rendah di Negeri Selangor.

Rumah kos rendah secara asasnya dibuat untuk memberi peluang kepada pembeli dalam kategori tertentu untuk memiliki rumah sendiri. Harga rumah kos rendah ini boleh dikatakan dalam kategori memang mampu milik. Kalau tak diletakkan syarat-syarat tertentu, nanti habis pula dibeli semua orang samada B40, M40 atau mungkin juga ada T20 yang beli untuk dibuat pelaburan.

Jom kita tengok apa syarat-syaratnya:

  1. Warganegara Malaysia.
  2. Berumur 18 tahun ke atas.
  3. Satu keluarga, satu permohonan sahaja – Ini bermakna hanya boleh beli satu sahaja rumah kos rendah di Selangor dalam satu keluarga. Kalau suami dah pernah daftar / memohon / membeli rumah kos rendah, permohonan membeli rumah kos rendah yang dibuat si isteri tidak akan diluluskan. Begitu juga sebaliknya.
  4. Rumah pertama – Samada anda bujang atau dah berkahwin, kalau suami atau isteri sudah memiliki rumah di Selangor atas satu nama suami atau isteri sahaja, permohonan anda untuk membeli rumah kos rendah tidak akan diluluskan walaupun anda bercadang untuk menggunakan nama anda sahaja untuk beli rumah kos rendah itu.
  5. Pembeli tidak memiliki rumah di Negeri Selangor atau dalam kawasan Lembah Klang – Kalau sebelum ini anda dah pernah beli sebuah rumah di Negeri Selangor atau Lembah Klang, permohonan anda untuk membeli rumah kos rendah tidak akan diluluskan. Tetapi, andaikata anda pernah membeli rumah di negeri lain contohnya Melaka, insyaAllah tiada masalah untuk membeli rumah kos rendah di Selangor.
  6. Pembeli atau pasangan hendaklah menetap atau bekerja dalam negeri Selangor atau dalam kawasan Lembah Klang – Ada juga situasinya, pembeli menyewa rumah di Nilai tetapi bekerja di Putrajaya. Pembeli ini boleh beli satu rumah kos rendah di Selangor kerana beliau bekerja di Selangor dan hanya menyewa di Nilai, Negeri Sembilan.
  7. Mengikut syarat pendapatan seisi rumah yang ditetapkan – Seisi rumah ini maksudnya, kalau anda bujang, ia akan dikira jumlah keseluruhan pendapatan anda samada anda bekerja sendiri atau dalam slip gaji jika anda bekerja dengan majikan. Kalau dah berkahwin, pendapatan seisi rumah ini maksudnya jumlah pendapatan anda suami dan isteri (Samada bekerja sendiri atau berpendapatan tetap).
Bil.Julat Harga Pasaran RumahHad Pendapatan Isi Rumah Dibenarkan
1. RM100,000.00 dan ke bawahRM5,000
2.RM100,001.00 – RM250,000.00RM7,000
3.RM250,001.00 – RM300,000.00RM9,000
4.RM300,001.00 dan ke atasRM10,000
Syarat had pendapatan seisi rumah mengikut julat harga pasaran rumah kos rendah yang hendak dibeli.

SOALAN:

Ada yang bertanya permohonan beli rumah kos rendah ni lain ke caranya dengan beli rumah subsale biasa dengan pemilik rumah sedia ada?

JAWAPAN:

Sama saja secara asasnya. Bezanya adalah ada satu langkah tambahan perlu dilakukan dalam proses jual beli iaitu satu permohonan kebenaran perlu dihantar kepada pihak Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) untuk pembeli membeli rumah kos rendah itu.

Ada dokumen-dokumen yang perlu pembeli sediakan dan diserahkan kepada LPHS dalam permohonan itu. Kebiasaanya, peguam yang akan uruskan proses permohonan ini. Dalam proses inilah LPHS akan saring dan buat keputusan samada pembeli layak atau tidak untuk membeli rumah kos rendah tersebut.

Proses ini kebiasaannya dilakukan kemudian setelah pembeli tandatangani perjanjian jual beli (S&P). Andaikata permohonan LPHS tidak diluluskan, pembeli akan kerugian dari segi masa & kos wang ringgit yang perlu dibayar kepada peguam yang menyediakan S&P.

Jadi, adalah lebih baik sekiranya pembeli memastikan diri sendiri & pasangan layak untuk membeli rumah kos rendah di Selangor sebagai rumah pertama mengikut syarat-syarat yang dinyatakan tadi sebelum membuat keputusan untuk membeli rumah kos rendah di Selangor.

Kalau ada sebarang keraguan, boleh bertanya terus pada ejen atau perunding hartanah yang menjual hartanah tersebut samada anda layak atau tidak untuk beli rumah kos rendah tersebut. Ejen dan perunding hartanah kebiasaannya akan saring terlebih dahulu kelayakan pembeli sebelum meneruskan dengan proses jual beli rumah kos rendah.

Anda ada sebarang pertanyaan? Boleh juga hubungi kami di sini atau whatsapp saja terus soalan anda ke http://www.wasap.my/601156488149/

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan di ruangan komen. Kita berkongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan kita bersama.

Kongsikan post ini dengan rakan-rakan & keluarga anda. Mana tahu ia akan membantu rakan-rakan & keluarga yang lain juga =)

Apa Maksud Master Title, Individual Title atau Strata Title?

Secara ringkas dan asasnya, di Malaysia, ada tiga jenis pemilikan hartanah:

  1. Hakmilik Induk (Master Title): Biasanya dipanggil hakmilik di bawah geran besar atau induk dan selalunya di bawah nama pemaju yang bina rumah tersebut. Maknanya, ada sebidang tanah yang diusahakan oleh pemaju untuk bina banyak rumah dan dijadikan taman perumahan. Secara hitam putihnya, sebidang tanah ini masih belum dipecahkan kepada lot-lot kecil untuk dibahagikan kepada hakmilik individu. Jadi, sebidang tanah yang belum dipecahkan ini masih di bawah satu nama pemilik iaitu pemaju tersebut. Maka ia masih dipanggil Hakmilik Induk (Master Title).
  2. Hakmilik Individu (Individual Title): Tanah yang sebidang tadi yang dah diusahakan oleh pemaju telah dipecahkan kepada lot-lot kecil. Dan setiap lot telah dibina sebuah rumah samada rumah banglo, semi-D ataupun rumah teres. Setiap lot ini telah diberikan pemilikan kepada individu yang kebiasaannya adalah pembeli rumah atau tanah lot tersebut. Jadi setiap lot itu akan ada Hakmilik Individu (Individual Title) masing-masing.
  3. Hakmilik Strata (Strata Title): Hakmilik strata ini kebiasaannya merujuk kepada dokumen hakmilik rumah jenis pangsapuri dan kondominium (Rumah kedai, rumah bandar @ townhouse dan unit komersial dua tingkat atau lebih juga termasuk dalam unit strata). Setiap unit pangsapuri atau kondominium ada dokumen hakmilik sendiri sama juga seperti tanah lot atau rumah teres, semi-D atau banglo. Cumanya ia dipanggil dengan nama Hakmilik Strata (Strata Title). Ia adalah pemilikan sebahagian daripada sebuah bangunan yang bertingkat.

Jadi sebagai pembeli atau pemilik rumah sedia ada, anda perlu jelas dengan dokumen hakmilik jenis yang mana perlu ada. Anda boleh periksa dalam dokumen hakmilik yang ada samada nama pemilik adalah nama pemaju atau nama anda sebagai individu @ pembeli. Kebiasaannya, ia tertulis di bawah Rekod Ketuanpunyaan di dalam dokumen hakmilik.


*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan di ruangan komen. Kita berkongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan kita bersama.

Kongsikan post ini dengan rakan-rakan & keluarga anda. Mana tahu ia akan membantu rakan-rakan & keluarga yang lain juga =)