Panduan Keselamatan Penggunaan Elektrik Di Kediaman Semasa Musim Banjir Yang Perlu Kita Tahu.

Electrical Distribution Box (DB) With Circuit Breaker. Image by ASphotofamily on Freepik.
Electrical Distribution Box (DB) With Circuit Breaker.
(Image by ASphotofamily on Freepik)

Panduan ringkas menggunakan peralatan elektrik semasa rumah dilanda banjir:

 1. Elak menggunakan peralatan elektrik dan pastikan suis utama Distribution Box (DB @ kotak fius) telah dimatikan.
 2. Jika paras air telah naik di kawasan rumah, hubungi TNB Careline (Telefon 15454) dengan segera untuk TNB putuskan bekalan elektrik ke kawasan rumah buat sementara waktu. Ini untuk merendahkan risiko penghuni rumah terkena renjatan elektrik melalui air banjir di dalam rumah.
 3. Jangan sentuh apa-apa peralatan elektrik atau wayar elektrik yang tenggelam di dalam air banjir walaupun wayar & peralatan elektrik itu nampak seperti selamat untuk dipegang.
 4. Jauhkan diri daripada tiang atau rumah TNB yang tenggelam dengan air banjir untuk mengelakkan risiko terkena renjatan elektrik.
 5. Pastikan semua suis soket elektrik telah dimatikan dan tanggalkan semua kepala plug peralatan elektrik di dalam rumah.
 6. Jika anda diarahkan untuk meninggalkan rumah, matikan suis utama DB sebelum meninggalkan rumah.
 7. Jika kediaman anda dilengkapi dengan sistem solar, matikan suis utama sistem solar tersebut untuk keselamatan rumah & mengelakkan risiko kerosakan dan kebakaran.

Panduan ringkas menggunakan peralatan elektrik selepas rumah dilanda banjir:

 1. Matikan suis utama DB sebelum membersihkan sebarang peralatan elektrik, suis, soket atau wayar elektrik di rumah.
 2. Pastikan semua peralatan elektrik, suis & soket di rumah yang tenggelam akibat banjir, telah diperiksa dan diuji oleh kontraktor atau tukang elektrik yang berdaftar, mahir dan berpengalaman sebelum digunakan untuk mengelakkan risiko terkena renjatan elektrik.
 3. Jauhkan diri daripada dahan pokok yang menyentuh atau hampir bersentuhan dengan mana-mana wayar elektrik untuk mengelakkan risiko terkena renjatan elektrik. Hubungi TNB Careline (15454) untuk tindakan segera.
 4. Jangan gunakan apa-apa alat besi seperti tangga, batang besi, payung dan sebagainya berdekatan wayar elektrik yang terjatuh dan terdedah.
 5. Ibu bapa dinasihatkan untuk menjaga & sentiasa mengawasi anak masing-masing dan tidak membenarkan anak-anak mendekati mana-mana tiang elektrik yang tumbang atau mana-mana wayar elektrik yang jatuh di jalan raya, di tepi jalan dan wayar yang terdedah walaupun dilihat seperti selamat. Hubungi TNB Careline untuk tindakan segera (Telefon 15454)

*Rujukan: Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Macam mana nak buat bayaran cukai taksiran rumah di Kajang secara online @ atas talian?

Layari website @ laman sesewang Ebayar di Portal MPKj ini untuk buat semakan cukai taksiran bagi harta kediaman yang berada di Kajang:

https://ebayar.mpkj.gov.my/ebayar

Portal Online Ebayar Majlis Perbandaran Kajang

Anda boleh buat semakan & bayaran untuk cukai taksiran, kompaun dan untuk cetakan semula resit bayaran yang pernah dibuat sebelum ini.

Contoh rekod cukai taksiran yang perlu dibayar. Jika tertulis RM0 maka semua hutang cukai taksiran sudah dijelaskan.

Anda tidak perlu login atau membuat pendaftaran akaun baharu untuk membuat apa-apa semakan & bayaran. Hanya masukkan nombor akaun cukai taksiran rumah anda, nombor kad pengenalan atau nombor kenderaan sahaja untuk semakan kompaun.

Bayaran boleh dibuat menggunakan kad debit atau kad kredit. Setelah bayaran dibuat, pastikan anda simpan resit bayaran dalam bentuk PDF atau screenshot untuk rujukan di masa hadapan.

*Tips: Gunakan Google Drive (15 GB percuma bagi setiap akaun Gmail yang kita ada) atau pun OneDrive (Berbayar & ada storage sehingga 1 Tb). Anda boleh susun mengikut folder yang boleh disusun dengan teratur untuk semua dokumen kita yang boleh disimpan untuk jangka masa panjang & boleh diakses pada bila-bila masa menggunakan telefon bimbit kita.

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Like & kongsikan kepada rakan anda jika maklumat ini mungkin membantu mereka.

Kalau Dah Jual Rumah, Boleh Ke Kita Surrender MRRT Rumah Itu Untuk Dapat Semula Baki Duit Bayaran MRTT Kita?

Jawapannya BOLEH.

Contoh: Tempoh pinjaman perumahan En. Karim adalah selama 30 tahun dan perlindungan MRTT nya juga adalah selama 30 tahun. Baru saja masuk tahun ke 10, En. Karim membuat keputusan untuk menjual rumahnya.

Ini bermakna masih ada baki 20 tahun lagi perlindungan MRTT untuk pinjaman perumahan En. Karim. Apa yang En. Karim perlu buat adalah untuk berhubung dengan pihak bank pinjaman perumahannya (Contohnya Maybank) atau takaful operator MRTT nya (Contohnya Takaful Malaysia) dan surrender MRTT nya untuk mendapatkan kembali lebihan tunai baki perlindungan 20 tahun yang masih belum tamat itu.

Kebiasaannya salinan dokumen yang perlu adalah:

 1. Salinan kad pengenalan.
 2. Surat pengesahan daripada bank peminjam yang pinjaman perumahan dah diselesaikan (1st Disbursement sudah dibuat).

En. Ahmad juga perlu mengisi borang untuk surrender MRTT nya itu. Takaful operatornya akan maklumkan berapa surrender value yang ada untuk dipulangkan kepada En. Ahmad.

Sebaiknya, pemilik rumah yang menjual rumah perlu hubungi pihak bank / takaful operatornya sebelum buat apa-apa proses surrender MRTT ini kerana ada juga berlaku, tempoh perlindungan MRTT adalah lebih singkat daripada tempoh pinjaman.

Ini boleh berlaku jika semasa membeli rumah tersebut, pemilik tidak membayar jumlah premium MRTT yang melindungi keseluruhan tempoh pinjaman perumahan.

Contohnya, tempoh pinjaman adalah 30 tahun, tetapi tempoh perlindungan MRTT nya hanya untuk tempoh 18 tahun pertama pinjaman perumahan itu sahaja. Maknanya ada lagi baki 12 tahun yang tiada perlindungan MRTT (30 tahun – 18 tahun = 12 tahun tiada MRTT).

Jadi, bila rumahnya dijual pada tahun ke 20 pinjaman perumahan sudah berjalan, sudah 2 tahun tiada perlindungan MRTT kerana sudah tamat tempoh perlindungan. Maka, jika pemilik hendak surrender MRTT pun tiada surrender value yang boleh dipulangkan kepada pemilik.

Maklumat tambahan:

Maklumat tentang berapa lama tempoh pinjaman perumahan & tempoh perlindungan MRTT / MRTA ini boleh didapati di dalam dokumen pinjaman perumahan pemilik rumah.

Seeloknya, rujuk semula pada dokumen pinjaman ini & catat dimana-mana yang senang hendak dirujuk semula. Andaikata suatu hari nanti anda merancang untuk menjual rumah anda, anda boleh gunakan peluang ini untuk mendapatkan semula surrender value MRTT / MRTA anda.

Lagipun, ianya adalah duit anda dan ianya adalah hak anda sebagai pengguna & pemilik rumah!

Like, follow dan kongsikan post ini dengan rakan-rakan & keluarga anda. Mana tahu ia akan membantu rakan-rakan & keluarga yang lain juga =)

*Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT): Produk Takaful Patuh Syariah untuk peminjam perumahan.
*Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA): Produk Insurans Konvensional & Tidak Patuh Syariah untuk peminjam perumahan.

*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Anda pemilik rumah yang sedang merancang untuk menjual rumah anda? Biar kami bantu anda untuk uruskan semuanya dari A – Z. Hubungi kami di 011 5648 8149 atau klik http://wa.me/601156488149

Boleh Ke Kita Jual Rumah Kita Tapi Kita Masih Tinggal Dalam Rumah Itu?

Jawapannya, boleh.

Kunci rumah hanya akan diserahkan kepada pembeli selepas semua pembayaran telah selesai. Maksudnya, selepas bank pembeli buat penyelesaian baki hutang pinjaman perumahan pemilik & selepas bank pembeli bayar baki hasil jualan rumah pemilik, barulah kunci perlu diserahkan kepada pemilik yang baru.

Kebiasannya, selepas bank pembeli dah buat pembayaran baki hasil jualan rumah pemilik kepada peguam pemilik, pemilik perlu serahkan kunci kepada pembeli dalam masa berapa hari seperti yang telah ditetapkan di dalam perjanjian jual beli dengan pembeli. Selalunya dalam tempoh beberapa hari bekerja.

Tempoh keseluruhan proses jual beli pula bergantung kepada beberapa perkara termasuk samada rumah berstatus Freehold atau Leasehold. Proses menjual rumah Freehold lebih singkat berbanding rumah berstatus Leasehold.

Jadi adalah terbaik untuk pemilik sentiasa berhubung dengan peguam atau ejen yang menguruskan proses jual beli rumah anda. Peguam dan ejen selalunya akan dapat buat anggaran tarikh bila kunci rumah perlu diserahkan kepada pembeli.

Jadi, sebelum tarikh itu, pemilik boleh keluar rumah, kosongkan rumah ikut perjanjian jual beli (Barang apa yang tinggal atau dijual sekali) dan serahkan kunci kepada ejen atau peguam untuk diserahkan kepada pemilik rumahnya yang baru.

Harus diingat, kalau pemilik terlambat serahkan kunci ikut tarikh dan masa yang telah ditetapkan, pembeli ada hak untuk mengenakan denda kepada pemilik kerana lambat menyerahkan kunci. Maklumat tentang denda ini ada di dalam perjanjian jual beli & ianya dikira mengikut hari.

Jadi jangan berlengah & rancang dengan baik bila anda nak berpindah keluar, nak kosongkan rumah & bila hendak serahkan kunci. Insyallah semuanya akan berjalan lancar & dapat mengelakkan sebarang denda dikenakan.

Nota:

Ada ke mana-mana pemilik rumah yang nak dapatkan market value atau harga pasaran semasa rumah yang nak dijual? Boleh hubungi kami di 011 5648 8149 & kami boleh dapatkan harga terkini pasaran rumah anda. Servis ini adalah percuma!

Kalau nak bantuan kami untuk uruskan proses jualan beli rumah anda pun boleh. Kami uruskan dari mula sampai selesai semuanya, insyaAllah. Khidmat peguam boleh disediakan jika perlu =)

Pengecualian Duti Setem (Stamp Duty) Untuk Pembeli Rumah Pertama Tahun 2021.

🏠 KHAS UNTUK PEMBELI RUMAH PERTAMA! 🏠
.
βœ… Kerajaan secara rasmi telah memberikan pengecualian pembayaran duti setem untuk pembelian rumah pertama.
.
βœ… Pengecualian ini untuk suratcara pindahmilik & untuk perjanjian pinjaman perumahan oleh pembeli individu.
.
βœ… Individu ini maksudnya seorang pembeli warganegara Malaysia dan bukan syarikat.
.
βœ… Pengecualian ini untuk satu unit harta kediaman bernilai tak lebih RM500,000 (Berdasarkan nilai pasaran).
.
βœ… Harta kediaman ini maksudnya suatu unit rumah, kondominium, pangsapuri atau rumah pangsa, untuk digunakan sebagai rumah kediaman.

**Update 13 Mac 2021: Harta kediaman ini bermakna unit-unit strata berstatus komersial seperti Serviced Residence, SOHO, SOVO dan sebagainya tidak menerima pengecualian duti stem ini. Jadi penting untuk pembeli rumah pertama memeriksa status unit yang ingin dibeli. Tanya soalan ini pada tuan rumah & ejen anda! Anda berhak untuk tahu samada ia berstatus Residential atau Commercial sebelum anda buat keputusan untuk membeli!
.
βœ… Perjanjian Jual Beli (S&P) disempurnakan pada atau selepas 1 Jan 2021 hingga 31 Dis 2025.
.
βœ… Pembeli tidak pernah memiliki apa-apa harta kediaman termasuk yang dapat secara perwarisan, hadiah pemberian (daripada ibu bapa contohnya), sama ada dipegang secara individu atau bersama (Banyak nama seperti atas nama adik beradik & suami isteri).
.
βœ… Kedua-dua pengecualian duti setem untuk suratcara pindahmilik dan perjanjian pinjaman ini hendaklah disertakan dengan surat akuan berkanun yang mengesahkan pembeli ini tidak pernah memiliki apa-apa harta kediaman samada secara individu atau bersama.
.
βœ… Ada masa 5 tahun sehingga 31 Disember 2025 untuk pembeli rumah pertama ambil peluang untuk jimatkan kos bila nak beli rumah pertama.
.
βœ… Contoh maksimum; boleh jimat duti stem suratcara pindahmilik RM9,000 kalau beli rumah berharga RM500,000.
Untuk duti stem perjanjian pinjaman boleh jimat RM2,500 kalau beli rumah berharga RM500,000.
.
βœ… Total RM11,500 boleh jimat kalau ambil peluang ini.
Dan sama juga kalau beli rumah harga bawah RM500,000. Masih akan dapat pengecualian ini ikut kiraan duti setem mengikut harga rumah yang dibeli.
.
βœ… Pengecualian ini terpakai untuk pembelian rumah kediaman daripada pemaju & juga pembelian rumah subsale.
.
βœ… Jadi, adakah ini waktu yang paling sesuai untuk beli rumah?
.
βœ… Jawapannya, tepuk dada & lihat keadaan kewangan masing-masing. Ada yang gaji tidak terjejas suami & isteri. Gaji berjalan seperti biasa. Ada yang berniaga online contohnya, menjadi-jadi pendapatan yang dapat sekarang ini. Jadi kedudukan kewangan cukup kuat untuk beli rumah dalam masa sekarang.
.
βœ… Kalau dilihat daripada perspektif kadar keuntungan / interest pinjaman perumahan yang sekarang ini rendah, pengecualian duti setem yang kerajaan bagi ini dan dengan keadaan pasaran yang buat masa ini lebih kepada buyer’s market (Ramai pemilik nak jual rumah berbanding bilangan pembeli yang mampu), jadi mungkin ini masa yang sesuai. Anda ada banyak pilihan rumah yang pemilik nak jual & ada kemungkinan untuk dapat harga yang menarik dan di bawah harga pasaran!
.
βœ… Tetapi hujung pangkalnya, bergantung kepada kedudukan kewangan & matlamat kewangan masing-masing.
.
βœ… Mudah-mudahan dipermudahkan urusan pencarian mencari rumah pertama anda!
.
Shafiq Rahman.
Perunding Hartanah Berdaftar.
REN21735.
MN Associates (KL) Sdn. Bhd.
.

Anda pembeli sedang mencari rumah pertama? Boleh lihat senarai rumah di sini.

Anda pemilik rumah merancang nak jual rumah anda? Klik http://wa.me/601156488149/