Rumah Dah Habis Bayar & Nak Ambil Geran Daripada Bank?

SITUASI:

Pinjaman perumahan dah habis bayar. Pemilik rumah nak pergi bank untuk ambil geran atau strata title atas nama pemilik. Boleh ke pemilik ambil sendiri di bank?

JAWAPAN:

Pemilik rumah kena gunakan khidmat peguam untuk ambil geran atau strata title ini daripada bank. Peguam akan uruskan proses ini & namanya Discharge of Charge (Pelepasan Gadaian).

Pemilik boleh lantik mana-mana peguam untuk uruskan proses ini. Kalau pemilik tak pasti nak lantik mana-mana peguam, boleh juga gunakan khidmat panel peguam bank kalau ada disediakan. Anda boleh tanya terus pada bank yang pemilik buat pinjaman perumahan tu.

Kosnya bergantung kepada kes & ada peguam yang anggarkan sekitar RM900 ke RM1000 (Untuk kos sebenar lebih baik rujuk kepada peguam yang terlibat).

Nak jimat & nak buat sendiri? Boleh. Tapi pemilik kena bersedia dengan semua dokumen yang terlibat & kena bersedia untuk pergi ke bank dan berulang alik ke pejabat tanah. Semua ini akan ambil masa, tenaga & silap haribulan jadi lagi lama nak selesaikan. Sebabnya bukan tiap-tiap hari kita buat proses Discharge of Charge ni & kita tak biasa dengan proses dia. Ini belum lagi kalau rumah yang dah habis bayar tu masih dalam Master Title. Ada proses tambahan yang perlu dibuat bila nak buat pelepasan gadaian dengan geran yang masih master title.

*Boleh rujuk di sini apa maksudnya geran masih dalam master title.

Jadi seeloknya pemilik dapatkan khidmat peguam untuk urusan yang sebegini. Jimat masa & tenaga pemilik rumah tu sendiri. *Tapi kalau pemilik tu peguam conveyancing, boleh lah buat sendiri 😆

Kalau nak kami cadangkan khidmat peguam yang selalu kami gunakan pun boleh. Hubungi kami & insyaAllah kita bantu rujukkan pada peguam yang sesuai.

Untuk rumah yang dah ada geran atau title individu (Geran atau title dengan nama pemilik sendiri), proses ini dipanggil Pelepasan Gadaian atau Discharge of Charge (DOC).

Untuk rumah yang belum ada geran atau title individu (Geran masih dengan nama pemaju, geran atau title individu belum dikeluarkan), proses ini dipanggil Deed of Receipt & Reassignment (DRR).

Tetapi, kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama iaitu untuk mengeluarkan nama Bank sebagai pemegang gadaian daripada dalam geran sedia ada.

Update Jun 2020:

  1. Cara pertama untuk mula buat pelepasan gadaian, kenal pasti bank mana & cawangan mana yang pemilik buat pinjaman perumahan masa dulu. Cuba Google nombor telefon cawangan tu & boleh telefon untuk dapatkan maklumat tentang cara nak buat pelepasan gadaian ni. Anda tak perlu ke bank terlebih dahulu & ini boleh jimatkan masa anda.

Sediakan dokumen berkaitan untuk diberikan kepada peguam untuk uruskan proses ni nanti. Dokumen terlibat biasanya:

1. Salinan IC pemilik rumah (Kalau ada dua nama, sediakan salinan kedua-duanya)

2. Salinan Perjanjian Jual Beli (S&P) rumah tu.

3. Salinan geran, dokumen hakmilik atau pun dokumen hakmilik strata untuk rumah apartment, kondominium dan landed strata.

4. Kalau tiada salinan geran dalam simpanan, cuba sediakan salinan bil cukai pintu, cukai tanah atau cukai taksiran. Ini membantu kerana, dalam bil cukai-cukai ini kebiasaannya ada tertulis nombor hakmilik rumah anda. Daripada sini, peguam boleh buat carian perincian hakmilik rumah anda.

Ada masanya, pemilik perlu ke bank untuk isi borang Pelepasan Gadaian. Kalau bercadang untuk guna peguam sendiri untuk uruskan, bank akan minta details contact peguamnya samada nombor telefon, email dan sebagainya. Jadi bank boleh berhubung dengan peguamnya dan dengan sebab ni, standby siap-siap dengan details / business card peguam kalau ada.

Cara kedua & kadang-kadang lebih mudah, adalah dengan berhubung dengan peguam terlebih dahulu, serahkan semua salinan dokumen yang disebutkan tadi kepada peguam termasuk maklumat bank & cawangan mana. Kemudiannya peguam yang akan berurusan dengan pihak bank bagi pihak anda.

*Kalau perlukan khidmat peguam, boleh hubungi kami & kami boleh cadangkan peguam yang bersesuaian.

Selalunya, Pelepasan Gadaian ni pemilik rumah nak buat selepas 20, 30 tahun sejak rumahnya dibeli. Kadang-kadang dokumen jual beli atau gerannya pun dah tak pasti kat mana. Cari pun dah tak jumpa. Yang ni memang panjang sikit jalannya. Perlu cari betul-betul S&P dan gerannya. Kalau tak jumpa, ada caranya untuk dapatkan salinan S&P dan gerannya tapi kita akan ceritakan dalam post seterusnya insyaAllah.

Disebabkan rumah yang nak dibuat Pelepasan Gadaian ni dah lama-lama 20, 30 tahun lepas punya proses jual beli, dokumen yang ada kat bank pun selalunya dah masuk dalam tempat simpanan samada di warehouse simpanan dan sebagainya. Jadi ada masanya, bila dah isi borang untuk buat Pelepasan Gadaian ni, bank akan maklumkan yang bank perlukan masa sikit untuk cari dokumen-dokumen ni.

Jadi kena set minda dan expectation bahawa mungkin akan ambil masa untuk buat proses Pelepasan Gadaian ni. Tapi bila bank dah dapat dokumennya, selalunya prosesnya tak lama terutamanya kalau geran atau dokumen hakmilik tu memang dah diatas nama pemilik individu (pemilik sekarang). 

Update 29 July 2020:

Soalan:

Rumah dah habis bayar & ada dua nama pemilik rumah dalam dokumen hakmilik rumah. Contohnya nama suami isteri atau nama ibu bapa kita. Tetapi, ada salah seorang pemilik berstatus bankrupt. Boleh ke pemilik rumah ni nak buat pelepasan gadaian?

Jawapan:

Secara ringkasnya, boleh. Pelepasan gadaian ini adalah satu urusan antara pemilik rumah dengan bank peminjam untuk mengeluarkan nama bank daripada dokumen hakmilik sahaja. Ia tidak melibatkan proses jual beli.

Ini bermakna, status bankrupt seseorang tidak menghalang proses pelepasan gadaian dibuat oleh pemilik yang berstatus bankrupt dan bila dah selesai proses pelepasan gadaian ini, pemilik boleh simpan geran asal yang sudah dikeluarkan nama Bank sebagai pemegang gadaian.

Tetapi, jika pemilik yang berstatus bankrupt bercadang untuk menjual rumah tersebut selepas mendapat geran asal, akan ada halangan dan memerlukan proses-proses tambahan yang lain kerana pemilik tersebut hanya boleh menjual rumahnya dengan kebenaran Jabatan Insolvensi Malaysia.

Ia adalah satu proses yang lain & kita akan kongsi dalam post yang lain nanti insyaAllah.

Update 9 Oktober 2020:

Soalan:

Saya dah habis bayar pinjaman perumahan saya & bercadang nak buat pelepasan gadaian untuk dapatkan geran asal. Dalam proses tengah buat pelepasan gadaian tu, saya buat keputusan untuk jual rumah saya. Boleh ke saya jual rumah saya tu? Boleh ke pembeli buat pinjaman perumahan guna geran yang masih ada nama Bank saya dalam tu? Boleh ke saya guna geran yang masih ada nama Bank dalam tu untuk semua urusan jual beli tu?

Jawapan:

Boleh. Urusan jual beli boleh dilakukan dengan geran yang sedia ada. Pembeli juga boleh gunakan geran yang sedia ada walaupun urusan Pelepasan Gadaian masih berjalan.

Proses Pelepasan Gadaian ini sebenarnya adalah salah satu langkah yang akan peguam buat dalam proses jual beli rumah.

Bila anda sebagai pemilik yang menjual rumah anda, pembeli yang baru akan memohon pinjaman perumahan untuk membeli rumah anda. Bila sampai satu peringkat, bank pembeli akan membuat pembayaran kepada bank anda untuk melangsaikan hutang pinjaman perumahan anda. Jadi, kalau diikutkan, ianya adalah sama juga seperti bila anda sendiri dah habis bayar hutang pinjaman perumahan anda. Seterusnya, proses pelepasan gadaian akan dibuat dan proses pertukaran nama hakmilik dalam geran akan berlaku.

Jadi, kalau anda bercadang nak jual rumah anda dalam masa terdekat, anda boleh saja terus jual seperti biasa dan peguam akan uruskan sekali urusan pelepasan gadaiannya dalam proses jual beli tersebut.

Tetapi kalau anda tidak bercadang untuk menjual rumah anda dalam masa terdekat dan telah habis bayar pinjaman perumahan rumah tersebut, sebaiknya buatlah proses pelepasan gadaian ini untuk anda dapatkan geran yang asal daripada bank untuk anda simpan sendiri. Ia akan memudahkan urusan jual beli rumah anda di masa hadapan.

Untuk anak-anak, kongsikan maklumat ini dengan ibu bapa masing-masing. Ada ibu bapa yang dah ada tanah atau rumah dan dah lama habis bayar pinjaman perumahannya. Tetapi, proses pelepasan gadaian ini tak dibuat sampai sekarang sebabnya tak ada yang beritahu perlu dibuat.


*Maklumat lanjut akan ditambah dari masa ke semasa. Sebarang pembetulan & perkongsian tambahan maklumat untuk topik ini amat dialu-alukan. Kita kongsi atas dasar untuk menambahkan pengetahuan semua.

Kongsikan post ini dengan rakan-rakan & keluarga anda. Mana tahu ia akan membantu rakan-rakan & keluarga yang lain juga =)

 

 

Published by Shafiq Rahman

A Senior Real Estate Negotiator & Team Manager at MN Associates (KL) Sdn. Bhd. REN 21735.

4 thoughts on “Rumah Dah Habis Bayar & Nak Ambil Geran Daripada Bank?

  1. Assalamualaikum tuan, Saya nak tnya. Arwah ayah saya telah selesai bayar pinjaman perumahan dan geran tersebut telah diserahkan oleh pihak bank kepada ayah saya. Tetapi arwah tidak sempat daftarkan geran/rumah berkenaan di pejabat tanah di Negeri Sembilan. Bila dah meninggal, geran masih atas nama arwah dan setelah dicari sekian lama, kami sekeluarga gagal menjumpai geran tersebut.

    Bagaimanakan cara yang betul untuk kami dapatkan semula geran tersebut dari pihak bank. Kami telah menghubungi pihak bank tetapi pihak bank enggan memberikan salinan geran tersebut kerana geran asal telah dikeluarkan.

    Apakah langkah yang boleh dibuat agar geran tersebut dapat dikeluarkan semula dan proses tukar nama dapat dilaksanakan?

    Liked by 1 person

    1. Wa’alaikumussalam cik Marjana Darus.
      Cadangan saya, elok kalau rujuk terus pada Pejabat Tanah di Negeri Sembilan dan bukan pada bank kerana bank telah serahkan geran asal kepada pemilik (Arwah ayah).

      Cik boleh buat permohonan dokumen hakmilik yang hilang di pejabat tanah. Tetapi, ada beberapa dokumen yang diperlukan sekali (Jika saya tidak silap): surat akuan sumpah kehilangan dokumen hakmilik, carian rasmi, salinan cukai tanah terbaru & salinan ic pemilik. Dan ada sikit bayaran perlu dibuat kepada pejabat tanah atas borang permohonan itu.

      *Carian rasmi juga boleh dibuat di pejabat tanah yang sama.

      Kebetulan ini adalah hartanah atas nama arwah ayah (harta pusaka). Jadi, untuk urusan tukar nama / jual beli / turun hakmilik / lantikan pentadbir dsbnya juga boleh dibuat di pejabat tanah terlebih dahulu sebelum boleh tukar nama / dijual rumahnya.

      Jadi saya rasa paling sesuai untuk rujuk terus pada pejabat tanah untuk dapatkan maklumat langkah apa yang perlu dibuat dahulu.

      Buat masa ini, sepanjang PKPB, ada pejabat tanah yang tidak menerima kes walk-in, hanya boleh buat appointment & mengehadkan kes yang di terima setiap hari. Jadi sebaiknya, cik cuba telefon terlebih dahulu untuk bertanya.

      Harapnya membantu & dipermudahkan urusan seterusnya. Untuk pertanyaan yang lebih lanjut, insyaAllah boleh berhubung di shafiq.mnkl@gmail.com atau 011 5648 8149.

      https://ptg.ns.gov.my

      Like

  2. Assalamualaikum, saya nak tanya kalau pemilik rumah dah meninggal dunia prosesnya sama jgk ke? Dan untuk nak ambil geran untuk rumah perumahan awam selalunya ambil dekat bank atau dimana?

    Liked by 1 person

    1. Wa’alaikumussalam cik Nor Shakirah.
      1. Untuk rumah perumahan awam, contohnya, pinjaman dibuat dengan LPPSA (pinjaman perumahan penjawat awam), gerannya akan ada dengan LPPSA.

      2. Kalau pemilik rumah dah meninggal dunia, sebaiknya buat lantikan Pentadbir Harta untuk uruskan harta tanah bagi pihak waris atau pihak-pihak tertentu. Sebabnya, akan ada surat menyurat yang perlu ditandatangani contohnya surat kebenaran daripada pihak bank untuk serahkan dokumen bila buat pelepasan gadaian. Dokumen ni mesti ditandatangani oleh Peminjam. Jika peminjam sudah meninggal dunia, mesti ditandatangani oleh Pentadbir. Bank biasanya tak akan bagi sesiapa tandatangani selain daripada peminjam.

      Tetapi, anak boleh cuba approach dan dapatkan dulu dari Bank kalau nak cuba dapatkan maklumat samada boleh atau tidak (Andaikata Pemilik adalah ibu atau bapa yang sudah meninggal dunia). Kalau bank tak benarkan anak ambil, jadi kena lantik Pentadbir untuk uruskan.

      Harap dapat membantu. Boleh hubungi kami di 011 5648 8149 andai kata perlu bantuan lanjut insyaAllah.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: